Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Rechter: Ontslag aanzeggen mag bij indiensttreding

Geplaatst op: 17-06-2015, 09:51:30

Als je bij het aangaan van een tijdelijk contract al vastlegt dat het arbeidscontract niet wordt verlengd, voldoe je aan de wettelijke aanzegtermijn uit de Wet Werk en Zekerheid. Dat bepaalde de kantonrechter in Utrecht in een zaak tussen een tijdelijke magazijnmedewerker en zijn ex-werkgever.

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ), die per 1 januari in werking is getreden, bepaalt dat je uiterlijk een maand voor het aflopen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst aan de werknemer moet aangeven of je deze verlengt. Doe je dat niet, dan kan de werknemer aanspraak maken op een aanzegvergoeding. In deze zaak liep het echter anders.

Aanzegging in het arbeidscontract
Een magazijnmedewerker komt per 1 januari 2014 voor een periode van een jaar in dienst van zijn werkgever, een groothandel. De werkgever legt in het contract vast dat het contract niet wordt verlengd, onder verwijzing naar de geldende CAO.
Op 4 december 2014 deelt de vestigingsmanager aan de medewerker mee dat zijn dienstverband niet wordt verlengd. Als redenen hiervoor noemt de manager zijn hoge ziekteverzuim, klachten van klanten en dat hij drie keer schade heeft gereden voor in totaal 6.000 euro.

Verlenging in het vooruitzicht gesteld
De medewerker is het hiermee oneens. Bij het aangaan van het contract was hem een verlenging of een vaste aanstelling in het vooruitzicht gesteld. Tijdens zijn dienstverband haalde hij op kosten van de werkgever een aanvullend rijbewijs. Ook moest hij alvast zijn vakantiedagen voor 2015 doorgeven. Dat wekte de indruk dat het dienstverband zou worden verlengd, stelt de werknemer. De bepaling in het contract dat dit niet zou worden verlengd, is volgens hem nietig of vernietigbaar.

Werknemer eist verlenging en vergoeding
In de geldende CAO staat dat het niet verlengen van een contract minimaal twee periodes voor de einddatum moet worden meegedeeld. Volgens de medewerker heeft de werkgever zich niet aan die termijn gehouden toen hij dit op 4 december deed. Tevens verwijst de medewerker naar de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. De werknemer eist verlenging van zijn contract en een vergoeding.

Rechter: aan aanzegplicht voldaan
De Kantonrechter wijst de eis van de werknemer af. De werkgever heeft aan de aanzegplicht uit de CAO voldaan door al in het arbeidscontract op te nemen dat dit niet zou worden verlengd. Deze bepaling is volgens de rechter geen dwaling en dus niet vernietigbaar. Als de Wet Werk en Zekerheid in deze zaak van toepassing was geweest, had hij net zo geoordeeld, stelt de rechter. Het staat werkgevers en werknemers overigens vrij om op zo’n bepaling terug te komen en alsnog het arbeidscontract te verlengen of een contract voor onbepaalde tijd aan te gaan.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Bron: www.bc.nl van 17 juni 2015.

Ga terug naar de vorige pagina